ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Χαράλαμπος Γ. Τσαντές ΒSc Διαιτολόγος- Διατροφολόγος:
Ονομάζομαι Χαράλαμπος Τσαντές και γεννήθηκα στην Αθήνα το 1984. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Ανώτατού Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (Α.Τ.Ε.Ι.), από όπου αποφοίτησα το 2007, καθώς επίσης και επίσημο μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος (Ε.Δ.Δ.Ε). Το ενδιαφέρον μου για τις επιδράσεις της σωστής και ισορροπημένης διατροφής ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, καθώς ως αθλητής στο αγωνιστικό τμήμα του Πανιωνίου στη Καλαθοσφαίριση ανέπτυξα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διατροφικές ανάγκες και συνήθειες των αθλητών/ αθλούμενων, κατανοώντας τις δυνάμεις και τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η σωστή διατροφή στην παιδική -εφηβική και ενήλικη πορεία των αθλητών / αθλούμενων. Έχω πολυετή εμπειρία και ιδιωτεύω στον επιστημονικό χώρο της Διατροφής & Διαιτολογίας από το 2008 έως και σήμερα με αίσθημα ευθύνης. Κατά την έναρξη της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας ασκήθηκα στο Πολεμικό Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (Ν.Ν.Α.) όπου έλαβα γνώση και εμπειρία σε μεγάλη γκάμα μικρότερων και μεγαλύτερων παθολογικών καταστάσεων. Τμήμα της επαγγελματικής μου εμπειρίας αφιερώθηκε επίσης στην διδασκαλία της Διατροφής & Διαιτολογίας σε νέους συναδέλφους. Εργάστηκα στον ιδιωτικό όμιλο ΙΕΚ ΞΥΝΗ όπου μεταξύ άλλων δίδαξα «Διατροφή και Αθλητισμός», «Βασικές Αρχές Διατροφής», «Έλεγχος Καταλληλόλητας Τροφίμων», «Σχεδιασμός διαιτολογίου για φυσιολογικές καταστάσεις», «Σχεδιασμός διαιτολογίου για παθολογικές καταστάσεις ». Από την έναρξη της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, ασχολούμαι με τη δημιουργία εξατομικευμένων διαιτολογίων τόσο σε υγιείς ανθρώπους, όσο και σε ανθρώπους με διάφορες συνοδές παθήσεις στοχεύοντας στην πρόληψη, την θεραπεία καθώς και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με συστάσεις επίσημων εθνικών και διεθνών φορέων για τη διασφάλιση της υγείας. Αντιμετωπίζω σε συνεννόηση και σε σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού περιστατικά των οποίων οι παθήσεις σχετίζονται με την διατροφή και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, ως απαραίτητο στοιχείο της θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας τους. Ενδεικτικά, αναλαμβάνω περιστατικά με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου Ι –Τύπου ΙΙ , Αρτηριακή Υπέρταση, Καρδιοπάθειες, Δυσλιπιδαιμία, Αναιμία, Κοιλιοκάκη, Γάστρο-οισοφαγική Παλινδρόμηση, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου , νοσήματα του ήπατος, αλλά και άλλες παθήσεις. Έχω ασχοληθεί εκτενώς με την κατάρτιση εξατομικευμένων διαιτολογίων για αθλητές/αθλούμενους, βασιζόμενα σε τεκμηριωμένες επιστημονικές κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες. Οι διατροφικές ανάγκες των αθλητών /αθλούμενων για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά αυξάνονται συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό γεγονός που απαιτεί τον σχεδιασμό εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής, τα οποία βασίζονται στον τύπο άσκησης , τον τρόπο ζωής ,την ηλικιακή ομάδα και το ιατρικό ιστορικό του αθλητή /αθλούμενου, προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση , την σωματική ανάπτυξη και να καλύψουν επαρκώς τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού. Σημαντικό επίσης κομμάτι της επιστημονικής μου δράσης αποτελεί η έρευνα, καθώς συμμετέχω ενεργά σε μελέτες και στην συγγραφή επιστημονικών άρθρων με θέματα που αφορούν την διατροφή. Στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας με θέμα «Υπερδοσολογία σιδήρου και οξειδωτικό στρες» μελέτησα πειραματικά τις επιπτώσεις της υπερδοσολογίας σιδήρου στον οργανισμό. Το 2020 συμμετείχα στην έρευνα και συγγραφή του άρθρου “Association of malnutrition with periprosthetic joint and surgical site infections after total joint arthroplasty: a systematic review and metaanalysis” το οποίο δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο λοιμωξιολογικό περιοδικό “Journal of Hospital Infection” που αποτελεί το επίσημο περιοδικό της Βρετανικής Εταιρείας Λοιμώξεων “Healthcare Infection Society”, μελετώντας τις επιπτώσεις της κακής διατροφής στην ανάπτυξη λοιμώξεων. Είμαι θερμός υποστηρικτής της δια βίου εκπαίδευσης, και έτσι συνεχίζω να ενημερώνομαι για τις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της Διατροφής & Διαιτολογίας συμμετέχοντας ενεργά σε συνέδρια, σεμινάρια και δράσεις με σύγχρονα θέματα που αφορούν παθολογικές καταστάσεις .
Με εκτίμηση, Χαράλαμπος Γ. Τσαντές ΒSc Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας, Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης