Η Γνωστική Συμπεριφορική είναι μια συγκεκριμένη προσέγγιση που χρησιμοποιείται στην ψυχοθεραπεία, η οποία σε αντίθεση με την κλασική Ψυχανάλυση, είναι συνήθως πιο σύντομη χρονικά,γιατί εστιάζει στο συγκεκριμένο πρόβλημα που απασχολεί το άτομο στην παρούσα φάση της ζωής του. Η ψυχοθεραπεία με βάση τη Γνωστική Συμπεριφορική προσέγγιση μαθαίνει στο άτομο να παρατηρεί και να αξιολογεί τις σκέψεις που κάνει στη διάρκεια της μέρας, να αλλάζει τις αρνητικές του σκέψεις και συνεπώς να αντικαθιστά τα αρνητικά του συναισθήματα με πιο θετικά. Όλες οι παρακάτω υπηρεσίες παρέχονται με βάση τη Γνωστική Συμπεριφορική προσέγγιση.
Ατομική θεραπεία (ενηλίκων, εφήβων)
Ατομική ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία κατά την οποία το άτομο συναντάται με τον ψυχολόγο στο γραφείο του τελευταίου, συνήθως μία ώρα την εβδομάδα (ή και περισσότερες αν υπάρχει ανάγκη) και συζητούν για τα προβλήματα που το απασχολούν. Πρόκειται για μια συνεργασία θεραπευτή-θεραπευόμενου (ή αλλιώς ψυχολόγου-πελάτη), κατά την οποία και οι δύο από κοινού προσπαθούν να καταλάβουν το πρόβλημα, να ανακουφίσουν τα αρνητικά συναισθήματα ή τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και να δώσουν λύσεις που θα ταιριάζουν στο θεραπευόμενο. Κάποιες φορές, στόχος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας μπορεί να είναι ο θεραπευόμενος να μάθει τον εαυτό του και να αναπτύξει την αυτογνωσία του. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο θεραπευτής στέκεται διπλα στον θεραπευόμενο, σαν συνοδοιπόρος, τον ακούει και τον στηρίζει, όμως σε κάθε περίπτωση ο θεραπευόμενος είναι αυτός που θα επιλέξει αν θα αλλάξει, αν και πώς θα επιλύσει τα προβλήματά του.
Ομαδική θεραπεία
Ομαδική ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία κατά την οποία μια ομάδα ανθρώπων (συνήθως 8-12 άτομα) συναντώνται με τον ψυχολόγο, μία φορά την εβδομάδα για μιάμιση ή δύο ώρες και συζητούν για ένα κοινό τους πρόβλημα. Σε αντίθεση με την ατομική, η ομαδική θεραπεία επιτρέπει στα μέλη να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνοι στο πρόβλημά τους, να λάβουν αλλά και να παρέχουν στήριξη μεταξύ τους. Όπως και στην ατομική, έτσι και στην ομαδική ψυχοθεραπεία πολλές φορές στόχος είναι να αναπτύξουν τα μέλη την αυτογνωσία τους (ομάδες αυτογνωσίας). Σε αυτή τη διαδικασία, θεραπευτές είναι τα ίδια τα μέλη της ομάδας, ενώ ο ρόλος του ψυχολόγου είναι λιγότερο ενεργός.
Συμβουλευτική μέσω διαδικτύου
Η συμβουλευτική μέσω διαδικτύου είναι η διαδικασία κατά την οποία η συνάντηση θεραπευτή-θεραπευόμενου διενεργείται μέσω υπολογιστή, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Skype και έχοντας ενεργοποιημένη την κάμερα και τον ήχο καθ΄όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Η συνάντηση διεξάγεται κατόπιν ραντεβού και διαρκεί μία ώρα.Η συμβουλευτική μέσω διαδικτύου διευκολύνει τα άτομα που έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε ψυχολόγο, λόγω απόστασης, κινητικών προβλημάτων κα.
Ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική χαμηλού κόστους
Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της εποχής, παρέχονται υπηρεσίες ατομικής ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής χαμηλού κόστους σε ανέργους, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, συνταξιούχους και άτομα τρίτης ηλικίας