Ειδικεύτηκε στην παιδιατρική στο γενικό νοσοκομείο Χατζηκώστα και στην παιδιατρική - νεογνολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Από το 1998 έως και σήμερα διατηρεί ιδιωτικό παιδιατρικό ιατρείο επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 17Α.
Από το 1998 έως το 2014 υπήρξε υπεύθυνος παιδίατρος στο σταθμό προστασίας μητέρας – βρέφους – παιδιού στο ΙΚΑ Ιωαννίνων.
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών και ελληνικών συνεδρίων.
Είναι γνώστης της Αγγλικής, Γαλλικής, Αραβικής και Βουλγάρικης γλώσσας.
Κατέχει δίπλωμα εκπαιδεύσεων βελονισμού από το εκπαιδευτικό ινστιτούτο βελονισμού υπό την αιγίδα του διεθνούς συμβουλίου ιατρικού βελονισμού (ICMART), από το 2015.
Διαθέτει εμπειρία στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων, διακοπής καπνίσματος, αντιμετώπισης παχυσαρκίας.
Αισθητικός βελονισμός.
- Παρακολούθηση νεογνών και παίδων κατ' οίκον
- Ενημέρωση Μητρικού Θηλασμού
- Εμβολιασμός
- Τηλεφωνική υποστήριξη Επειγόντων περιστατικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
- Βελονισμός
- Αισθητικός Βελονισμός
- Αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων
- Διακοπή καπνίσματος
- Αντιμετώπιση παχυσαρκίας
Ο βελονισμός έρχεται από την Κίνα του 2ου π.Χ. αιώνα. Αποτελεί μία εναλλακτική ιατρική μέθοδο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα όταν γίνεται από γιατρούς που έχουν ειδικευτεί στον συγκεκριμένο τομέα.
Οι βελονιστές γιατροί δεν χρησιμοποιούν τον βελονισμό εναλλακτικά αλλά συμπληρωματική στην κλασσική ιατρική και την συμβατική θεραπεία.
Ενδείκνυται για δεκάδες παθήσεις, αλλά κερδίζει σημαντικό έδαφος και στην αισθητική!
Σήμερα εφαρμόζεται σε 25 περίπου δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας και από εκατοντάδες ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.
Ο Αντώνης Ριζίκ, είναι ένας από τους γνωστούς παιδιάτρους των Ιωαννίνων. Τους τελευταίους μήνες και μετά από σχετική ειδίκευση που έκανε στην Θεσσαλονίκη, μπήκε στον κόσμο του βελονισμού. Αφορμή στάθηκε ένα δικό του πρόβλημα υγείας..
Το συναντήσαμε στο ιατρείο του και απάντησε σε όλα όσα θα ήθελε να μάθει ο καθένας για τον βελονισμό!
1. Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται ο βελονισμός; Έχει αποτελέσματα.
Ο βελονισμός ενδείκνυται σε περιπτώσεις επώδυνων καταστάσεων όπως είναι οι ημικρανίες, οι πονοκέφαλοι, η ψύξη, η οσφυαλγία, η ισχιαλγία, το αυχενικό σύνδρομο, η περιαρθρίτιδα ώμου, η οστεοαρθρίτιδα και άλλες.
Επίσης ενδείκνυται σε περιπτώσεις που άπτονται της ψυχικής σφαίρας, σε διάφορες άλλες παθήσεις, και επίσης σε περιπτώσεις υγείας και αισθητικής, όπως η παχυσαρκία, η τοπική παχυσαρκία, η κυτταρίτιδα, οι ρυτίδες προσώπου.
Τα αποτελέσματα του βελονισμού είναι εντυπωσιακά και ποικίλουν ανάλογα με την ένταση και τον χρόνο της πάθησης. Για παράδειγμα στις οξείες περιπτώσεις είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία.
2. Ο βελονισμός ξεφεύγει από την κλασική ιατρική όπως την γνωρίζουμε στην Ελλάδα. Γιατί να τον επιλέξει κάποιος;
Ο βελονισμός είναι κυρίως μια θεραπευτική μέθοδος. Έχει όμως κι ένα τμήμα διαγνωστικής προσέγγισης που στην Δύση δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Εμείς οι γιατροί, στις χώρες της Δύσης, στη ουσία χρησιμοποιούμε όλες τις διαγνωστικές ιδιότητες της εποχής μας όπως και κάθε άλλος γιατρός.
Η μόνη διαφορά από τους άλλους συναδέλφους μας είναι ότι λαμβάνουμε υπόψιν μας και τους εξωγενείς παράγοντες που δημιουργούν ή συμβάλλουν στην εμφάνιση μιας ασθένειας ή πάθησης. Ο βελονισμός έχει μεγάλο θεωρητικό υπόβαθρο, με μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες και πείθει με την αποτελεσματικότητα και την απουσία παρενεργειών.
3. Μπορεί να γίνει παράλληλα με κλασική θεραπεία ή όχι;
O βελονισμός δεν αναιρεί την κλασική ιατρική, όπως άλλες εναλλακτικές θεραπείες. Αντίθετα υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κλασική ιατρική και τον βελονισμό η οποία αποσκοπεί στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο όλων των ενεργειών μας.
4. Το κόστος είναι απαγορευτικό για κάποιο ή όχι;
Το κόστος είναι προσιτό και εξαρτάται πάντα από τον αριθμό των απαιτούμενων συνεδριών. Σίγουρα δεν είναι απαγορευτικό.
5. Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να δει κάποιος τα πρώτα αποτελέσματα;
Στην οξεία φάση, όταν τα συμπτώματα δεν ξεπερνούν τον έναν μήνα, συνήθως απαιτούνται τρεις μέχρι έξι συνεδρίες. Στην υποξεία φάση, όταν τα συμπτώματα διαρκούν από έναν μέχρι έξι μήνες απαιτούνται συνήθως έξι μέχρι 12 συνεδρίες. Το δύσκολο είναι οι χρόνιες παθήσεις, όταν τα συμπτώματα ξεπερνούν τους έξι μήνες. Εκεί απαιτούνται από δώδεκα μέχρι είκοσι συνεδρίες για την αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος.
6. Πονάει ο βελονισμός;
Ο βελονισμός είναι ανώδυνος κι ακίνδυνος. Χρησιμοποιούνται ειδικές βελόνες, μιας χρήσης, όπου η διάμετρός τους είναι πάρα πολύ μικρή.
7. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος δεν θα πρέπει να υποβληθεί σε βελονισμό;
Η μοναδική αντένδειξη είναι η εγκυμοσύνη.
8. Μπορεί να είναι επικίνδυνος όταν ασκείται από μη γιατρούς;
Ο βελονισμός έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η ελληνική πολιτεία έχουν αναγνωρίσει τον βελονισμό ως θεραπευτική μέθοδο.
Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ελληνικό κράτος δέχεται τον βελονισμό ως μέθοδο θεραπείας υπό την προυπόθεση ότι θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από γιατρούς που έχουν αποκτήσει ειδική εκπαίδευση και διαθέτουν εμπειρία στην εφαρμογή του ιατρικού βελονισμού.
9. Εσείς είστε από τους πιο γνωστούς παιδιάτρους των Ιωαννίνων. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον βελονισμό;
Διαπίστωσα ο ίδιος τα οφέλη του βελονισμού πριν από λίγα χρόνια μετά από μία βαριά και εμμένουσα οσφισχιαλγία η οποία με ταλαιπωρούσε καιρό και δεν ανταποκρινόταν σε καμία θεραπευτική αγωγή και φυσιοθεραπείες.
Μετά την εφαρμογή του βελονισμού είδα θεαματικά αποτελέσματα. Αυτή η προσωπική εμπειρία με έπεισε για τα οφέλη του βελονισμού και αποτέλεσε την αφορμή για να ασχοληθώ. Έτσι έκανα την ανάλογη εκπαίδευση. Παραμένω ωστόσο πάντα παιδίατρος,